Vul hier uw zoekterm in
 • Adviseur vinden
  Nederlands

  26. maart 2024

  Win-winsituatie in Wain: lokale verwarming voor häwa GmbH en Holzwerk Baur

  Wain, 26 maart 2024. Mijlpaal op weg naar klimaatneutraal ondernemen door häwa GmbH: na ongeveer anderhalf jaar brainstormen, plannen, aanbesteden en bouwen is de op biomassa gebaseerde lokale verwamingsinstallatie nu in gebruik genomen. Hier werd een ecologische win-winsituatie gerealiseerd tussen häwa en het naburige Holzwerk Baur GmbH.

  De houtfabriek, die hemelsbreed zo'n 300 meter van häwa vandaan ligt, heeft sinds 2022 een moderne verwarmingsinstallatie met twee warmwaterketels met elk een nominaal warmtevermogen van vijf megawatt, waarin afvalhout van de eigen productie wordt verbrand. häwa daarentegen heeft warm water nodig voor het verwarmingsnetwerk en proceswater voor de poedercoatingssysteem op de productielocatie in Wain. Tot nu toe werd de productie van warm water en de warmwatervoorziening voor verwarming en het coatingproces voornamelijk met gas gestookt. Dit zal nu eind maart veranderen.

  Gesloten circuit met aanvoer en retour

  Het lokale verwarmingssysteem werkt als een gesloten circuit met aanvoer en retour. Het binnenkomende warme water met een temperatuur van ongeveer 90 graden Celsius wordt via een ondergrondse pijpleiding van de zagerij naar häwa gepompt en naar een warmtewisselstation gevoerd. In dit station geeft het hete water zijn warmte-energie af en stroomt het terug naar het verwarmingsstation van de zagerij als een retourstroom van ongeveer 60 graden Celsius. Het water dat aan de secundaire zijde in de warmtewisselaar wordt verwarmd, wordt opgeslagen in een buffervat van negen kubieke meter bij häwa. Van daaruit wordt het warme water naar behoefte gedistribueerd. Een deel van het warme water gaat naar het verwarmings- en warmwaternetwerk, terwijl een ander deel wordt gebruikt als proceswater voor het wassen en de voorbehandeling in het poedercoatingproces.

  Het warmteverbruik van häwa bedraagt ongeveer 1 miljoen kWh per jaar. In combinatie met de nieuwe, energie-efficiënte poedercoatinginstallatie die momenteel wordt gebouwd, met nieuwe oventechnologie, aangepaste procesbesturing en gebruik van de stralingswarmte van de verwarmde producten, zal er in de toekomst nog maar ongeveer een derde van het vroegere gasverbruik nodig zijn. In termen van de ecologische voetafdruk van het bedrijf betekent dit voor de häwa vestiging in Wain een jaarlijkse vermindering van ruim 450.000 kilogram CO2.

  häwa reageert op de noodzaak om het energiebeleid te heroverwegen

  De impuls voor dit project kwam van de precaire energieprijssituatie die in 2022 ontstond door de aanval van Rusland op Oekraïne en het noodgasplan dat uiteindelijk in juni 2022 werd afgekondigd door het federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming. Met het noodplan voor gas lag het risico van gasrantsoenering en zelfs een bevriezing van de gastoevoer binnen handbereik. In deze situatie waren ideeën voor een heroverweging van energie nodig.

  Voor bedrijven zijn de kosten voor de levering van verwarmingsenergie een belangrijke factor, die tot toenemende lasten leidt gezien de stijgende prijzen en CO2-heffingen voor fossiele brandstoffen. Aan de andere kant speelt de levering en voorziening van warmte een sleutelrol in termen van duurzaamheid en de toekomstige levensvatbaarheid van de sociale economie. Managing Director Arno Müller benadrukt: "Het regionale potentieel van hernieuwbare energie gebruiken om warmte op te wekken is niet alleen een uitweg uit de spiraal van prijsstijgingen en een positieve bijdrage aan de bescherming van het klimaat, maar ook een kans om regionale economische cycli te versterken, wat resulteert in een hogere regionale toegevoegde waarde.

  terug naar de lijst

  Printhäwa GmbH